‘Wij doen niet aan politiek’

DEN HAAG – “Wij doen aan humanitaire hulpverlening, niet aan politiek. Vooral als we mensen naar ziekenhuizen sturen waar ze slachtoffers van zelfmoordcommando’s verplegen”, zegt voorzitter M. Lezer van Stichting SAR-EL (‘de helpende hand’). De stichting zendt jaarlijks tientallen Nederlanders als vrijwilligers uit naar Israël, waar ze gaan werken in ziekenhuizen, bejaardenhuizen en ook in het leger.

“Ze krijgen geen geweer in handen, ze worden geen soldaat”, verzekert Lezer. “Maar ze helpen wel in de strijd tegen de Palestijnen”, geeft Lezer toe.

Zeker nu het conflict tussen Palestijnen en Israëliërs naar een nieuw bloedig dieptepunt lijkt te gaan, melden steeds meer Nederlanders zich aan bij de vijftien jaar oude stichting. Dit jaar naar schatting bijna zeventig mensen, twee keer zoveel als het afgelopen jaar.

De vrijwilligers hebben ideële of religieuze motieven. Lezer: “Ze vinden het als christen of jood hun plicht om het volk van Israël te helpen. Anderen willen gewoon mensen in nood ondersteunen. Een kleine groep zoekt het avontuur, maar die mensen proberen we ervan af te brengen om te gaan”.

De vrijwilligers krijgen vanzelfsprekend niet betaald voor hun werk. Ze ontvangen wel gratis kost en inwoning voor hun inspanningen. Voor velen is de ervaring zo bijzonder, dat ze regelmatig teruggaan. Er zijn ook mensen die de reis als zeer ingrijpend ervaren.

De toegenomen spanning in Israël uit zich inmiddels ook in dreigbrieven aan vrijwilligers en aan de stichting zelf. ‘Als je doet wat de Israëliërs zeggen, zullen we je weten te vinden en je familie terroriseren’, kondigt een anoniem briefje aan. Het is ondertekend met de kreet ‘Free Palestine!’ Lezer kreeg na een optreden in een landelijk televisieprogramma antisemitische post. Veertig procent van de vrijwilligers is joods, zestig procent christelijk.